duminică, 21 februarie 2010

Urme (din Planul trecutului)

.
Acest post a fost mutat pe pagina: http://www.mihaipaun.ro/blog/urme/
.

vineri, 19 februarie 2010

Respirare (din Planul viitorului)

.
Acest post a fost mutat pe pagina: http://www.mihaipaun.ro/blog/respirare/
.

joi, 18 februarie 2010

Cantec de dragoste (din Planul trecutului)

.
Acest post a fost mutat pe pagina: http://www.mihaipaun.ro/blog/cantec-de-dragoste/
.

Admiratie singura (din Planul timpului)

.
Acest post a fost mutat pe pagina: http://www.mihaipaun.ro/blog/admiratie-singura/
.

joi, 11 februarie 2010

SCRISOARE DESCHISA PARLAMENTULUI ROMANIEI

SCRISOARE DESCHISA PARLAMENTULUI ROMANIEI

Domnilor Parlamentari,


Voi incepe aceasta scrisoare deschisa, pe care va rog sa o considerati in acelasi timp o petitie, prin a declara ca nu sunt de acrod decat cu amaraciunea domnului Diaconu referitoare la recunoasterea materiala de catre societate a omului de cultura. Gestul facut de maestru Ion Lucian de a renunta la pensie este o dovada ca omul de cultura se afla deasupra intereselor materiale a celor pe care, istoria, ii va scufunda in negurile ei. Nu uitati: parlamentarii dispar de la o alegere la alta, omul de cultura ramane definitiv prin ceea ce a a construit o viata.
Maestrul Lucian si maestrul Beligan, invitati dupa un spectacol cu “Capul de ratoi” la Constanta, invitatie facuta intr-n restaurant si trimisa pe un servetel, intr-o vineri, au venit duminica dimineata sa vada spectacolul pe care il facusem la Teatrul experimental de amatori “Teatrul de duminca”, in dumineca urmatoare, la 9 dimineata. Ce gest mai semnificativ pentru dorinta de a sustine cultura romana decat acesta facut pentru niste tineri care aproape ca se jucau de-a teatrul? Iurie Darie care, dincolo de cele peste 100 de filme facute, v-a incalzit si dumneavoastra sufletele desenand pe tabla din studioul Televiziunii Romana si spunandu-va povesti cand erati copii, nu a pus umarul la ceea ce ar trebui si trebuie sa fie cultura romana pentru nepotii dumneavoastra? In februarie a plecat dintre noi poetul, actorul, regizorul si pofesorul de teatru Vasile Cojocaru: cativa scriitori, cativa actori de la teatru, opera si regretatul Teatru Fantasio, cativa studenti l-au condus pe ultimul drum. V-ati pus intrebarea cati oameni de cultura romani au disparut in ultimii cinci ani doar?
Sensul scrisorii mele deschise nu este numai acesta – de a va atrage atentia ca oamenii politici dispar, oamenii de cultura raman – ci, de a incerca sa transform scrisoarea intr-o petitie prin care sa va rog sa reparam un gest naiv - si impardonabil totusi in naivitatea lui- de a-l transforma pe Eminescu intr-un sfant al Bisericii Ortodoxe Romane. Poetul este – domnilor parlamentari – un “inger fara scara”, cum spunea prietenul meu George Tarnea. El intinde o mana Dumnezeirii si alta omului de pe strada ca acesta sa nu uite ca poarta in el o farama de Dumnezeu, chiar daca nu mai are bani pentru paine. Dar Poetul este si el om – mananca, iubeste, bea, suduie. Nu este un sfant.
Societatea romaneasca trebuie insa – si acesta este semnalul ce se afla sub intentia naiva a clujenilor – sa recupereze pentru cei ce au fost, pentru cei ce sunt si , mai ales, pentru cei ce vor veni, pe Eminescu.

Si acest lucru nu se poate face decat decretand ziua de 15 ianuarie ca Ziua nationala a poeziei romane.

Ramane ca dumneavoastra, pentru ca dumneavoastra sunteti cei care deocamdata sunteti legiuitori, sa decideti daca veti pune, in micile pauze pe care le veti avea, in discutie si aceasta dorinta, cred eu, legitima a culturii romane.
Am convingerea ca petitia mea are sa fie semnata de multi dintre cei ce scriu si , indeosebi, de cei ce au constiinta ca adevarata asociatie profesionala a omului de cultura este masa lui de scris si topul de hartie alba ce asteapta sa fie umplut de semne.

Cu deosebita stima,
Constantin Lamureanu
Mihai Paun

vineri, 5 februarie 2010

(In)Cantare (din Planul copilariei)

.
Acest post a fost mutat pe pagina: http://www.mihaipaun.ro/blog/in-cantare/
.

Despre frunze (din Planul iubirii)

.
Acest post a fost mutat pe pagina: http://www.mihaipaun.ro/blog/despre-frunze/
.

Cantec cu speranta (din Planul viitorului)

.
Acest post a fost mutat pe pagina: http://www.mihaipaun.ro/blog/cantec-cu-speranta/
.

Copil in prima toamna (din planul copilariei)

.
Acest post a fost mutat pe pagina: http://www.mihaipaun.ro/blog/copil-in-prima-toamna/
.